Friday, July 10, 2009

Tetiba Tersedih..


Dah 8 bulan arwah adik aku pergi tinggalkan kiteorg..dan lagi 2 bulan aku akan kawin..sedih,suke,gembira semua ada..tapi dlm gembira tu aku rase 90% sedih dah byk ambik ruang kosong kat dlm ati aku..aku belum sepunuhnya dpt ilangkan perasaan sedih aku..aku tau..sebagai seorng muslim, memang tak elok kite bersedih kenangkn dia..tapi, aku tak dpt nak elakkan perasaan tu..macam mana cara? setiap kali nak tido, aku sedih, setiap kali aku bangun, sure aku sedih..aku tau umi dengan abah lg sedih..dan aku sebagai anak tak mampu nak ilangkan perasaan ni daripada diorg..aku rase aku yang paling byk bergurau dengan arwah sebelum dia pergi..dua tiga ari dia call aku..sampai skang aku tak lupa kata-kata terakhir dia..Minggu lepas aku pergi shopping baju2 utk family aku pakai pada hari majlis aku nnti..dan time tu jugak aku aku mula teringat time aku shopping utk baju raya utk arwah..itu la kali terakhir aku shopping utk dia..Bru la aku tau kenapa kiteorng xcited sgt nak cari baju utk dia..Abah aku la yang paling xcited..Baju kiteorg belum beli lg tapi kiteorg dah sibuk nak cari baju dia dulu..dia suh aku pilih baju yang elok2 dan yang paling penting dia nak color itam @ putih je...Tuhan tu Maha Adil..dia dah tetapkan yang terbaik utk semua..Klu la time tu aku tahu adik aku nak pergi tinggalkn family, aku akan layan dia lebih dri segala2nya..Sebb aku betul2 nak dia tahu yang aku betul2 sayangkn dia..Bila aku terbayangkan saat tu..aku rase nafas aku betul2 ujung bibir..rase sebak and sedih..aku tak boleh nak undur waktu..klu aku dpt undur waktu tu, aku rase org yang paling rase bahagia mesti arwah adik aku..
Aku cuba motivate diri aku sendiri utk aku face semua ni mcm biasa..tapi aku tak mampu..setiap waktu aku tak pernah lupakan arwah..dan tiap kali ingatkan dia tiap kali tu jugak la aku sedekahkan Al-Fatihah..Elok jugak klu aku ingatkan dia mcm tu..at least ader jugak yang aku beri utk dia setiap hari..Hanya Tuhan yang tahu perasaan aku saat ni..Mungkin ader hikmah semua ni..sebelum keadaan ni jd kat family kiteorg, aku cume baca surah Al-Fatihah and Yassin setiap kali sembahyang n malam jumaat je..tapi bila dah jadi mcm ni, baru aku sedar betapa pentingnye surah Al-Fatihah tu..setiap saat aku baca bila aku teringatkan arwah..tak kira aku kat mana..mesti aku baca..hikmah Yang Maha Esa kite tak nampak..Aku sedar semua yang hidup pasti pergi juga..

3/10 tarikh aku kawin..aku mampu ke nak face keadaan ni..aku kuatkan semangat sebb aku nak tgk abah ngan umi gembira and bahagia..aku betul2 rase kehilangan arwah adik aku ..dia adik lelaki tunggal..mase aku tunang dulu..dia byk tolong aku..bawak aku gi ambik brg kat sana, bawak aku gi ambik barang kat sini..patut la dia xcited nak tolong aku..rupanye2 memang tu yang terakhir aku jumpa dia..erm..Tuhan pinjamkan dia pd keluarga aku terlalu singkat..dlm masa singkat tu byk kenangan yang tak dpt aku lupakan..kenangan yang setiap hari buat aku mengalirkan airmata..aku rindukan semua tu..Tarikh tu aku dtg jugak..aku kene jugak face..Ya Allah, Kau berikanlah kekuatan kepada ku dan keluarga..Amin..

4 yang menjenguk:

cIk pEnNa said...

ain,jgn sedih2 tau ain..
x mau..
x mau..
ok..

;)

SiTi said...

aIn..nI SeMUA DuGaAN..
kiTa kEnA teMpUh JUgA..MmG pEdiH RsanYA BiLa oRg yg kIta sYg TaKdE..

tApI Ko Tu JgN sEDIh2..ArWah PuN mESti xSuKA Klo kO ASYiK sEdIh jE..
IgT tAu..jGn SeDiH2..cUbA sIbUkkAn DiRI & jGn lUpA sLaLu SeDEkaH AL-FATIHAH

po+yaty said...

k.ain,

sedihnya yaty baca. k. ain kuat la ye

nak kawen da. nnt abg bole riangkan ati k.ain balik

jgn sedeh2

jgn lupa jmput yaty ye

hehe

saveme_zero said...

semoga dia sentiasa dikalangan org beriman.